Extra aanwijzingen

Voor wie weinig of geen ervaring heeft met Tunisch haken, heb ik hier een paar extra aanwijzingen: (En aan het eind een tip voor iedereen die wil dat het haakwerk er nog mooier uitziet.)

- Hoe kun je je haaknaald het best vasthouden? Sommige mensen zijn gewend om een haaknaald vast te houden zoals je een pen vasthoudt, dus met de hand onder de haaknaald. Maar als je iets groots aan het haken bent, heb je geen ruimte meer voor je hand omdat je haakwerk ook aan je haaknaald bungelt. Het is daarom aan te raden om je hand boven je haaknaald te houden, dus zoals je een mes vasthoudt.

- Trek de draad niet te strak, anders wordt het zo moeilijk om je haaknaald door de lussen te steken. Maar haak ook niet zo los dat je extra ruimte tussen de draad en de haaknaald krijgt, daar wordt je haakwerk onregelmatig van. Dus de draad moet glad om de haaknaald, maar zo losjes mogelijk.

- Als je een steek probeert en je wilt het graag net iets anders doen omdat dat voor jou prettiger werkt: gewoon doen! Als jij bijvoorbeeld hebt gezien dat de draad eigenlijk achterlangs om de naald heen moet, maar je vingers sturen de draad telkens voorlangs. Probeer maar een paar steken op jouw manier en kijk of het haakwerk er dan nog steeds goed uit ziet. Als je maar alle steken in je haakwerk op dezelfde manier doet, dan krijg je toch een gelijkmatig haakwerk. En misschien ontdek je zo wel een nieuwe steek. Alleen als je niet tevreden bent omdat jouw versie er anders uit ziet dan een steek in het boek, dan moet je toch maar even verder oefenen om de juiste slag te pakken te krijgen. Bedenk maar dat het tijd kost voordat je iets goed kunt, of het nou lopen is, of fietsen of schrijven, een muziekinstrument bespelen, of Tunisch haken.

Ten slotte een tip om je haakwerk er extra netjes uit te laten zien. Of eigenlijk om het onderste randje een professionele uitstraling te geven: Als je begint met de eerste heengaande toer, moet je insteken in de lussen van het sliertje lossen waarmee je je haakwerk bent begonnen. Je kunt daarvoor insteken in de voorste lus van het V'tje (zoals in het boek staat uitgelegd), maar als je insteekt in de lus aan de achterkant, zie je alle V'tjes in het randje onderaan je haakwerk. En dat ziet er erg netjes uit, vind ik persoonlijk. Probeer het maar eens bij een volgend Tunisch werkstuk.

(Nog een laatste opmerking: de boekenlegger op de foto bij dit bericht is gehaakt, maar niet Tunisch. Maar zoiets kun je wel Tunisch haken als je dat wilt!)


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Extra aanwijzingen

BoekGoud: verkiezingen van het beste boek van vorig jaar

Extra aanwijzingen

Vanaf nu verkrijgbaar

Verrassing!

Controleren en corrigeren